Začněme studií International Journal of Environmental Research and Public Health. Slavná molekula glyfosátu byla patentována jako herbicid, pochopitelně Monsantem, na začátku 70. let. Od té doby s ní stačil zamořit skrze produkt Roundup málem celou planetu jako to bylo v 50. letech s DDT. Jenže vědci v uvedené studii zjistili, že pokud lidí pijí vodu s příměsí těžkých kovů (což je obvyklá nemilá součást zemědělských hnojiv) a přitom používají glyfosát od Monsanta, pak se radikálně zvyšuje riziko selhání ledvin. Tato smrtelná kombinace totiž ničí ledvinovou tkáň. Klíčový obrázek ze studie máte zde.



Vědci se zaměřili na prudký nárost chronického selhání ledvin u farmářů na Cejlonu a prokázali spojitost s otravou glyfosátem. Chemie používaná k ošetřování GMO tedy zabíjí. A navíc GMO není pro farmáře výhodou, protože se dostanou do celoživotního otroctví na biotechnologických firmách. Viz tematické číslo GMO, danajský dar (2013-07).

Bitva o GMO se stala politickým nástrojem

Příklad je z Číny, která potřebuje trvalou mocenskou páku na “neposlušné” Američany. Vláda odmítla (právem) dodávky GMO kukuřice z USA, protože obsahovaly stopy geneticky modifikované kukuřice, která nebyla povolena. Totéž už předtím udělalo Japonsko, viz náš článek Japonsko zakázalo dovoz podezřelé GMO pšenice z USA. Jde o tuto nedovolenou odrůdu, která se ovšem, dále šíří (Zombie-pšenice z Monsanta. Lze kontrolovat šíření GMO?)

USA přišla o 427 miliónů dolarů při prodeji kukuřice a její vývoz do Číny klesl o 80 %. Čína si potřebuje získat na svou stranu Afriku a země BRICS, proto jim musí umožnit export potravin na ohromný čínský trh. USA se podle Číňanů mají starat, jak zaplatit čínské dluhy dovozem surovin, aby bylo na čínské dreky pro americké obchody. Číňané proto vysvětlují USA, že je v jejich zájmu, aby rabovali surové dřevo pro Čínu, včetně dovozu frakovaného zemního plynu.

Monokultury a nedostatek genetických variací způsobí katastrofu

Už nyní jdou světem poplašné zvěsti o virových nákazách všeho druhu, které jsou způsobené dvěma faktory. Globální oteplování způsobilo, že extrémní vedra a nedostatek vláhy ničí obrannou schopnost rostlin, a naopak pomáhají k šíření virových nákaz. Jejich šíření je ohromně usnadněno nedostatkem genetických variací u jednotlivých odrůd zemědělských rostlin. Shrňme argument článku Výhodnost GMO plodin zpochybněna porovnáním USA a Evropy. Na pozadí negativních důsledků globálního oteplování dostávají jeho argumenty novou váhu.

Ověřená studie publikovaná v časopise International Journal of Agricultural Sustainability porovnává užití a ekonomiku GMO plodin v USA proti západní Evropě, kde jsou málo rozšířeny. Běžné argumenty suverénně tvrdí, že USA získala díky GMO plodinám ekonomický náskok před západní Evropou. Ovšem podrobné zkoumání statistik Mezinárodní organizace pro výživu a zemědělství (FAO) ukazuje, že mezi léty 1995-2010 nebyl v ekonomice a výnosnosti žádný velký rozdíl. Navíc v některých vybraných plodinách měla Evropa v letech 1985-2010 větší výnos než USA. Dlouhodobě se ukazuje, že na výnos má mnohem větší vliv klima a počasí obecně než GMO mutace.

Závěr studie ukazuje, že vyšší výnosy či ekonomické zisky GMO manipulací nejsou tak velké, aby se projevily v celkových statistikách. Studie varuje před mnohem nebezpečnějším vývojem. V roce 2005 si farmáři mohli vybrat z téměř 9 tisíc různých odrůd kukuřice. Pod vlivem GMO se tento počet zredukoval o dvě třetiny. Navíc jsou tyto monokultury náchylné ke stejným chorobám, napadají je stejní škůdci a při náhlé změně klimatu (např. sucho) se tyto negativní efekty mezi sebou ještě násobí. Dnes je např. kukuřice podle hybridů ze 47 % odvozena pouze z jediné odrůdy Reed Yellow Dent. Stačí jedna nová choroba, jako se to stalo v roce 1970 v USA u kukuřice, a farmáři mohou přijít o celou úrodu. Tehdy farmáře zachránilo jen to, že v roce 1971 přišlo počasí, které tento patogen silně omezilo. Dnes se ukazuje, že nově zmutované patogeny budou mít i kvůli lidské hlouposti a korporátní hrabivosti zelenou.